Brihang
‘De romp, de schil, het skelet, de woning is gestript tot het casco van beton en staal.’

Hoe maak je die tweede plaat, wanneer duizenden ogen verwachtingsvol in je rug priemen? Wanneer elk woord gewicht draagt en elke zin impact moet hebben? Brihang worstelde lang met het antwoord daarop, maar vond uiteindelijk toch een werkwijze. Hij sloot zichzelf op binnen de vier muren van zijn studio, zoomde uit en observeerde zichzelf en zijn hele bestaan van bovenaf. Vervolgens bouwde hij op het braakliggend terrein om zich heen aan CASCO, zijn tweede plaat die moest staan als een huis.

Op CASCO klinkt Brihang eerlijker dan ooit. Een barst in de façade verstopt de rapper niet meer achter een nieuwe lik verf, maar benadrukt hij net, door er een kader omheen te hangen. Wie ornamenten of decoratieve opsmuk zoekt, is er aan voor de moeite. Schrijven is schrappen en CASCO is daar een schoolvoorbeeld van. Zorgvuldig stript hij elke zin tot enkel de naakte essentie overblijft. Brihang heeft het over zijn twijfels, zijn onzekerheden en zijn kleine kantjes die hem net zo menselijk maken als u en mij. Die kwetsbaarheid is atypisch voor hiphopartiesten, maar eigenlijk hoeft ze niet te verbazen. Brihang toont zich immers al sinds zijn doorbraakalbum ‘zolangmogelijk’ (2016) een begenadigd zwemmer wanneer hij tegen de stroom in kan gaan.

Met zijn tweede album, verschenen in oktober 2019 onder Fake Records, bevestigde Brihang alle verwachtingen en vestigde hij zichzelf definitief als één van de interessantste artiesten in ons land. Singles ‘Steentje’, ‘Oelala’ en ‘Rommel’ werden stuk voor stuk opgepikt en gretig afgespeeld op alle radiozenders. De Knokkenaar wist met deze release verschillende MIA-nominaties binnen te halen, naast diverse gouden platen.

In de jaren erna was Brihang op elk groot podium te vinden in ons land, met diverse succesvolle tours. Brihang onderstreepte zijn meesterschap als live-artiest keer op keer, met een show die hier en daar zelfs de grenzen van de artistieke performance opzoekt. Momenteel zit Brihang wederom in de studio om te schaven aan de opvolger van dat alom bejubelde tweede album.