gijs
Hoe maakt deze jongen hiphop, hoe maakt deze jongen rap? Wat is deze man z’n story, wat is deze man z’n trap?

Jezelf perfect introduceren door middel van enkele pertinente vragen, het is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Enter GIJS, wiens enigmatische verschijning voorlopig wel meerdere vragen oproept. Hoe kan iemand een opleiding kleinkunst aanvatten, om er vier jaar later doodleuk naar buiten te wandelen als rapper? Waarom rapt die vervolgens ook nog eens zowat de hele Belgische scene vlotjes aan gort? En wat moeten we met z’n allen denken van iemand die in een Nederlandse tongval de Antwerpse kroon claimt? Vragen staat vrij en gelukkig maar, want GIJS heeft ze duidelijk in de aanbieding. 

Gelukkig vallen er alvast wat antwoorden te rapen op z’n eerste EP ‘Eitje’, uit onder Fake Records. Zeven nummers en twee interludes telt de aangename kennismaking van de buitenwereld met dit fenomeen, maar dat volstaat om meteen te begrijpen dat GIJS anders is dan wie dan ook voor hem. De Antwerpse Nederlander etaleert op zijn eerste worp een veelzijdigheid die ongekend is in de Belgische rapscene. GIJS valt allesbehalve voor één gat te vangen: tekstueel kan hij mee met de besten en de beste jongeman kan ook nog eens nummers in elkaar boksen alsof hij nooit iets anders heeft moeten doen. Intussen heeft GIJS een opvolger van die eerste EP klaar en de beste man lichtte al een aantal keer de sluier op van hoe dat zal klinken. Singles als ‘Cisman’, ‘Crack’ en ‘De Stem’ laten horen dat de jonge artiest in ijltempo z’n eigen geluid aan het vinden is. Zijn tweede EP staat gepland voor het najaar van 2022.

Live weet de eigenzinnige rapper, geflankeerd door zijn producers Mischa Dirksen en Lorenzo Kobina, alvast perfect waarmee hij bezig is. Zijn shows balanceren ergens op een slap koord, gespannen tussen muziek, theater en comedy. Voor menigeen een onbegonnen evenwichtsoefening, voor GIJS niet meer dan een schoonheidswandelingetje. Je hoeft hem zelfs niet in de gaten te houden, horen doe je er hoe dan ook wel van in de toekomst.

Agenda

olsan

01/05

Volta RSL

Roeselaree

Tickets