Bijna twintig jaar bezig en nog steeds even veel honger: het Gentse Uberdope laat zien dat waardig ouder worden wel degelijk een optie kan zijn binnen hiphop, want de groep slaagt er in om beter te klinken op elk nieuw project dat ze uitbrengen. De drie rappers – tevens de drijvende kracht achter Fake Records – zijn altijd al een buitenbeentje geweest binnen de van testosteron en geldingsdrang vergeven hiphopwereld, maar het is een houding die hen tot vandaag nog steeds even goed staat.

Bewijs voor het bovenstaande? Dat valt vanaf de eerste noot te horen op hun splinternieuwe album UBER IETS, hun eerste full release sinds ‘Graag Gedaan’ uit 2018. Het album telt tien nummers en onderstreept eens te meer de grote veelzijdigheid van het drietal, zowel muzikaal als inhoudelijk. Nu eens zelfrelativerend en heerlijk lichtvoetig, dan weer onverbiddelijk scherp en kritisch voor de wereld om hen heen: sinds ze niks meer te bewijzen hebben laat Uberdope horen dat er maar beter rekening wordt gehouden met hen. Glaasje fijne wijn, iemand?

Live is Uberdope niet minder dan een machine te noemen, gemaakt om elk podium tot de allerlaatste vijs te demonteren. De expertise van ontelbaar vaak optreden gedurende twee decennia zorgde ervoor dat het Gentse vlaggenschip vandaag de dag elk publiek uit haar hand laat eten. En het bovendien nog makkelijk doen lijken ook, de klootzakken.