‘Paar jaar weg, geen vakantie, het deed niks af van de relevantie’

Bijna twintig jaar bezig en nog steeds even veel honger, het Gentse Uberdope laat zien dat waardig ouder worden wel degelijk een optie kan zijn binnen hiphop. Nu eens luchtig, dan weer bijtend maatschappijkritisch: Uberdope – tevens de drijvende kracht achter Fake Records – is vreemd genoeg in die twee decennia geen spat minder relevant geworden. De drie rappers zijn altijd een buitenbeentje geweest binnen de van testosteron en geldingsdrang vergeven hiphopwereld, maar het is een houding die hen nog steeds even goed staat.

Hun laatste full release ‘Graag Gedaan’ dateert uit 2018, maar er vallen hoogtepunten genoeg te noteren in de jaren erna. Ze brachten enkele gesmaakte singles en clips uit, braken elk podium waar ze stonden minutieus af én hadden met ‘It’s a rap’ een wekelijkse rubriek op Studio Brussel. Je kon er naast kijken, zeker, maar daar was wel enig doorzettingsvermogen voor nodig.

Wat brengt de nabije toekomst voor het drietal? Meer van hetzelfde, en gelukkig maar. Uberdope zit momenteel opnieuw in de studio om nieuw materiaal af te werken. Een precieze releasedatum is er nog niet, maar naar alle verwachting komt die nieuwe worp in het voorjaar van 2023.