NTREK
Ntroductie

NTREK is anno 2020 een groep met jaren en kilometers op de teller. Hun laatste wapenfeit ‘Mjir dan een track’ dateerde al van 2012 en hoewel de verschillende leden solo hoge ogen gooiden, bleef het oorverdovend stil rond de West-Vlaamse rapgroep. Schijnbaar uit het niets kwam NTREK eind 2018 dan toch met hun album ‘Calping’. Een plaat die tegelijk tijdloos en actueel klonk en waarop geen woord te veel noch te weinig viel te horen. Vier jaar lang hadden rappers Roeland Horré en Dieter Meeuws, beatmaker Ljipe Truken en DJ Mister Brown gewerkt aan Calping, met vallen en even vaak terug recht krabbelen. Dat is niets minder dan een eeuwigheid in een tijd waarin artiesten twee weken na hun laatste release al bestempeld worden als oud nieuws, maar kwaliteit hoort nu eenmaal te rijpen.

Meer nog dan een album is Calping het een tijdsdocument, een eerlijke registratie van een lange periode waarin de leden van NTREK sterk evolueerden, zowel muzikaal als menselijk. Luister maar naar nummers als ‘gevoelswoarde’ of ‘wandeling #6’, stuk voor stuk uitgepuurde nummers waarin de rappers geen blad voor de mond nemen. De plaat kreeg dan ook niks dan lovende recensies bij de release. ‘Troeven? De relaxete, kordate flow van de mc’s en de heerlijk lome beats en jazzy samples. Luie oren horen wellicht ‘t Hof Van Commerce, maar wie inzoomt denkt ongetwijfeld aan bovenste beste nineties hiphop à la Slum Village, A Tribe Called Quest of Digable Planets. Goe gerief.’, stond te lezen in De Morgen en daarnaast kreeg ‘Calping’ ook een plaats in de top 10 van beste binnenlandse albums van 2018 van Humo.

NTREK is een groep die geen concessies zal maken. Die haar eigen tempo laat primeren boven dat van de muziekindustrie met haar vele ongeschreven regels. Die geen enkele trend hoeft te volgen om relevant te zijn. En die met ‘Calping’ een tijdloze klassieker afleverde die er altijd al heeft ingezeten. Momenteel zit in NTREK opnieuw in de studio, om er te werken aan de opvolger van Calping. Wanneer die plaat het licht zal zien, valt uiteraard niet te voorspellen. Maar wie Calping al beluisterde, weet dat dit in het geval van NTREK enkel en alleen een goed teken is.